Po mojem objavljenem videu, na temo, “kako prodati stanovanje”, ste s name obrnili z vprašanji, na katere odgovarjam kar v svojem blogu, saj mogoče pridejo prav še komu.

  1. HIŠO PRODAJAM ŽE 2 LETI, PA ŠE VEDNO NIMAM KUPCA. Kako naj se zadeve lotim, saj bi se rada prenehala ukvarjati s tem in enkrat zaključila posel. ( nadaljevanje:lokacija nepremičnine in cena sta izbrisani)

Na tole bom odgovorila zelo enostavno. Če ste si zadnjič pogledali moj video, potem veste, da je prva stvar, pri odločitvi prodati svojo nepremičnino, CENA.

Najpomembnejša stvar nepremičnine je seveda LOKACIJA, ampak glede na celotno stanje nepremičnine, lokacijo in kako hitro bi nepremičnino radi prodali je pomembna CENA. Če je začetna cena narobe postavljena, potem lahko večkrat v času prodaje nižamo ceno, pa to kupca ne bo prepričalo v nakup, prej ga bo zanimalo kaj je z nepremičnino narobe.

Začetna postavitev cene je največji problem, s katerim se soočamo tudi agenti. Ker kot agent poznam trg in vem, kako se obnaša v danem trenutku, vedno predlagam prodajno ceno, za katero vem, da lahko najdemo kupca. Prodajalci so ponavadi drugačnega mnenja, vendar po letu ali dveh, kot še vedno prodajamo nepremičnino, vidijo, da je dejanska cena res drugačna od njihovih želja. Velikokrat se zgodi, da na koncu prodajo celo za nižji znesek, kot je prvotno predlagal agent, pa še čas in živci so šli.

Zato predlagam, da se vsaj za ceno dejansko posvetujete s strokovnjakom, je to cenilec ali kdo drug, ampak naj bo nekdo, ki je redno v stiku s trgom in ve, kaj in za kakšno ceno.

2. KAKO NAJ PRIDOBIM UPORABNO DOVOLJENJE?

Uporabno dovoljenje, v kolikor ste v stanovanju, naj bi imel upravnik, v kolikor upravnik tega nima, pa je najbolje, da greste v zgodovinski arhiv ( na lokaciji nepremičnine), ter tam vložite vlogo.

3. ALI MORAM KOT KUPEC AGENTU PLAČATI PROVIZIJO, SAJ ME AGENT PREPRIČUJE, DA MORAM PLAČATI PROVIZIJO, SICER NE MOREM KUPITI STANOVANJA?

V kolikor niste bili vi naročnik, ampak ste se le odzvali na oglas, potem to ni vaš strošek. V kolikor pa ste agenta najeli sami, potem je pošteno, da ga za njegovo storitev tudi plačate.

4. KUPUJEM HIŠO. NAŠEL SEM TAKŠNO, KI MI USTREZA, ZDAJ PA PRODAJALEC PRAVI, DA NIMA NE UPORABNEGA DOVOLJENJA, NE GRADBENEGA DOVOLJENJA, TER DA JIH NIKJER NE NAJDE ( najbrž jih je izgubil).

V kolikor prodajalec ne razpolaga z ustreznimi načrti in dovoljenji, naj se odpravi v zgodovinski arhiv ali upravno enoto (odvisno od tega, koliko časa hiša že stoji). V kolikor vam ne dostavi teh papirjev hiše ne kupujte, oziroma se o tem posvetujte z agentom ali odvetnikom.

5. ALI NAJ POGODBO DELAM V NOTARSKEM ZAPISU ALI PREKO ODVETNIKA? NOTAR MI RAČUNA BISTVENO VEČ

Včasih varčevanje pri stroških ni vedno najbolje. V kolikor gre za najemno pogodbo potem vam definitivno svetujem notarski zapis, saj je ob neplačilu najemnika, le-ta takoj izvršljiv. V kolikor pa gre za preprosto kupoprodajno pogodbo ( o.p. preprosta pomeni, da nepremičnina v zemljiški knjigi nima vpisanih kakšnih bremen, služnosti, plomb in je dostop do objekta po javni cesti) pa lahko tudi preko odvetnika.