Kot agent se moram stalno izobraževati, podobno kot pri zdravnikih. Stalno nove zadeve, ki jim kot nepremičninar moraš biti kos. Moraš jih poznati v drobovje, če želiš strankam ponuditi najboljo kvaliteto svojih storitev in nenazadnje najboljšo in najbolj varno pot nakupa in prodaje.
In včeraj je bil zame dan D. Zakaj?
Nov gradbeni zakon seveda. Marsikaj sem že slišala o tem novem zakonu ampak morala sem slišati iz prve roke, ne preko medijev. Prebrala sem že prej uradni list ampak, če nisi pravnik je seveda tako: ” lahko si člene tolmači vsak drugače.” A najbolj pomembno je, kako si jih tolmači država.
DA vam najprej postrežem z malo statistike. V sloveniji je 6.098.698 nepremičnin 1.161.966 stavb 1.793.956 delov stavb 5.373.218 parcel 1.180.059 lastnikov nepremičnin
Se pravi pravi podatek je: na vsakega lastnika pride 6 nepremičnin. Kdo od vas ima 6 nepremičnin v lasti? Ampak pustimo podatek koliko ljudi ima v lasti več kot 10 nepremičnin. Pomemben podatek je, da je od vseh nepremičnin vsaj 10% tistih, ki so črne gradnje. Da ne omenjam vseh tistih nepremičnin, ki nimajo uporabnega dovoljenja. Kaj je uporabno dovoljenje? Uporabno dovoljenje je izkaz pravilne gradnje. To pomeni, da ste vašo hišo gradili po pravnomočnem gradbenem dovoljenju. To do sedaj ni bilo pomembno. Marsikateri lastnik hiše, ki jo je gradil pred letom 1967 nima več niti dokumentacije ( gradbene mape), da bi dokazoval, da je njegova hiša zgrajena v skladu z gradbenim načrtom.
Vse se sliši zelo znanstveno, ampak naj razložim bolj ” po kmečko”. Vsaka hiša, ki so jo zgradili vaši dedki, babice, očetje, matere, v času njihove gradnje ni potrebovala uporabnega dovoljenja. To dovoljenje so potrebovale le večstanovanjske stavbe, pa še to marsikatere nimajo teh papirjev. In vsi tisti, ki žitive v stanovanju v večstanovanjskem objektu, naj vas vprašam. Ima stavba v kateri živite uporabno dovoljenje?
No, po novem bo tako, da po 1.6.201, ko v veljavo stopi ta super zakon, ne boste mogli prodajati svojih nepremičnin. To pomeni, da boste, kot lastnik v stanovanju morali 1.6.2018 vložiti zahtevo za uporabno dovoljenje. Čakali boste približno pol leta, da vam občine izdajo uporabno dovoljenje, odvisno od primera, lahko tudi dlje. V tem času objekta ne boste mogli prodajati, saj vam noben notar NE SME napisati pogodbe va kateri ne bo zavedeno, da imate uporabno dovoljenje.
To pomeni, da pol leta nihče ne bo mogel prodajati nič. In še tole, če v roku 5 let, svojih objektov ne legalizirate in ne pridobite uporabnega dovoljenja, potem se vam ne piše dobro, saj je to končni in skrajni rok za pridobitev uporabnega dovoljenja. PO tem roku, pa se bo država odločila, ali vam bo objekt kar porušila, oziroma vam zaračunala kazen, ker nimate legaliziranega objekta.
MOje mnenje! Dejstvo je, da je bilo v naši republiki banani potrebno nekaj narediti, da se reši prvotno stanje, kjer ni bilo nič urejeno, ampak tako skrajni ukrepi?
Ne vem, jaz vem za sebe, da v kolikor bi želela nekaj prodati, bi to naredila zdaj do junija, pa naj potem novi lastnik v miru ureja papirje, ker če si bom zaželela hitre prodaje od junija dalje, to pač ne bo mogoče.