Če je bilo do nedavnega rečeno, da je v Sloveniji kriza, da se nepremičnine še kar ne morejo pobrati iz nizkih vrednosti, brezposelnost… TEGA NI VEČ.
Seveda je brezposelnost, ampak veliko nižja kot je bila. Seveda je kriza, a banke ponujajo najboljše kredite z res nizkimi obrestnimi merami, ki omogočajo kupcem nepremičnin zares dobre pogoje.
CITIRAM PODATKE BANKE SLOVENIJE:
Po podatkih Banke Slovenije se obrestne mere za stanovanjska posojila še naprej znižujejo in so se v povprečju spustile že pod dva odstotka efektivne obrestne mere, prav tako pa se podaljšuje tudi ročnost novoodobrenih stanovanjskih posojil, ki v povprečju presega 19 let. »V prihodnje lahko pričakujemo podobna gibanja indeksa dostopnosti, saj bosta v večji meri na dostopnost stanovanj vplivali rast cen nepremičnin in rast neto plač. Manjši vpliv lahko pričakujemo od posojilnih pogojev, kjer zmanjkuje prostora za nadaljnje zniževanje obrestnih mer, prav tako pa v kratkem ni pričakovati poslabšanja pogojev,« ocenjujejo v Banki Slovenije.
To je eden od razlogov, da je trg trenutno najbolj živahen. V lanskem prvem polletju je bilo za kar 24% več transakcij kot v začetku krize. In ravno zato je še toliko bolj verjetno, da je vedno več investitorjev, ki gradijo nove bloke, vile, stanovanja,…
Vedno več ljudi, si bo lahko privoščilo kredit, vedno več ljudi si bo lahko privoščilo stanovanje, kar je dobra novica. A tu nastane past.

Ker so pogoji tako dobri in trg tako živahen, ni presenetljivo, da so živahne tudi cene, ki počasi poskakujejo. In če je lani v januarju cena stanovanja v centru mesta ( govorim o stari gradnji) znašala 2200 eur/m2, je danes vsaj 2800eur/m2, pa se tisti, ki trenutno iščejo stanovanje najbrž ne bodo strinjali z menoj.
Po mnenju nepremičninskih strokovnjakov in strokovnjakov centralne banke, bo povpraševanja po stanovanjih precej, kaj se bo zgodilo s ceno, pa potem najbrž ni potrebno razlagati.
Povpraševanje = ponudba
Povpraševanja je precej, zato ni presenetljivo, da naj bi do konca leta cene stanovanj še narasle.
Torej je sedaj za vse tiste, ki iščete nekaj zase ali za investicijo idealni čas za dobro naložbo.