Ko so v zadnjem času na spletu zaokrožili video posnetki đamije v Ljubljani se je vsul val kritik na razkošje islamske vere, pa čeprav “naše” Kristjanske cerkve niso dosti manj vredne, niti manj glasne. Zvonec, ki zvoni ob 9:00, ko otroci spijo in ob 6:00 ko otroci še vedno spijo. Moram priznati, večkrat me zmoti. Živim namreč na vasi, kjer je to običajno, nikogar ne moti cerkveni zvon, vaščani celo pomagajo pri nakupu novega zvona, še bolj glasnega in bolj donečega.
Ampak seveda bistvo ni v glasnosti, bistvo je, da je prišla k nam nova, nam tuja, vera, in tega nas je strah. Kako glasni bodo verniki, pri svojih “mašah” ?
Ker islamski versko-kulturni center leži znotraj Kurilniške, Parmove ulice, ulice Bežigrad ter med Železniškim muzejem, je največje vprašanje, kako bo to zamajalo nepremičninski trg in kako bodo zdajšnji stanovalci prodali svoje stanovanje? Stanovanja na tem koncu se trenutno prodajajo za ceno 1800-2200€/m2, v lanskem letu je bilo na tem območju prodanih 23 stanovanj in 14 hiš, povprečnih kvadratur med 55-75 m2. Povprečna cena prodanega stanovanja je bila 1935€/m2.
V tem okolišu naj bi Energoplan prodajal svoje nepremičnine, poleg tega, pa nameravajo v skladu z občinskim prostorskim načrtom mestne občine Ljubljana v tem predelu izgraditi 550 novih stanovanj. Pri čemer bo njihova najvišja stolpnica lahko dosegla višino 52 m. Stanovalci bodo lahko občudovali đamijo iz stanovanja na 52m, kar je še vedno nižje, kot je najvišji del đamije.
Ocena strokovnjakov je, da bodo takšna stanovanja težko prodali, oziroma jih bodo prodajali preko sklada in za veliko nižje cene, kot bi jih lahko prodali, če tam ne bi zrasel velik versko-kulturni objekt.
Špekulacije so, da bodo stanovanja seveda težje prodali, predvsem pa jih bodo prodali po cenah, ki ne bodo konkurenčne, čeprav se na občini s tem ne strinjajo. Kaj se bo zgodilo, bomo videli v prihodnosti, sama pa ne vem, če je prostor za takšna stanovanja na tem delu pa ne, da bi bila proti takemu objektu, gre bolj za to, da bo to ponovna naložba, ki se na koncu ne bo obrestovala, gradbinci, ki bodo soudeleženi pri projektu, bodo najbrž morali v stečaj, mestna občina, oziroma investitor, pa zadolžen.