Prvo kar se moramo zavedati pri takšnih poslih kot so prodaja/nakup/najem/oddaja, je, da moramo razumeti in vedeti kakšne so trenutne razmere na trgu.
Če poznamo razmere na trgu, se veliko lažje pogajamo, razumemo, kaj ponujajo dražja stanovanja, kaj cenejša. Kakšen je naš cenovni razpon, znotraj katerega iščemo določeno nepremičnino. Dejstvo je, da bi MORALI vse nepremičninski posredniki poznati razmere. Ne nazadnje je to njihova služba, s tem se ukvarjajo vsaj 8 ur dnevno, velikokrat celo več. Razmere na trgu določajo razmerje med ponudbo in povpraševanjem.
Zakaj sploh potrebujemo nepremičninskega posrednika, če lahko sami oglašujemo preko portalov nepremičnine.net, ali bolha…
Res je. Vse to lahko naredite sami. Celoten postopek prodaje, pa je precej kompleksen, od primopredaje, pogodb, FURS-a, … en kup papirologije. če imate dobrega agenta, ki mu zaupate, in ima nenazadnje zavarovano odgovornost, za primer, da gre pri poslu kaj narobe. Vi tega nimate. Kar pomeni, če posel ne opravite 100 %, vam nihče ne bo povrnil denarja. Če imate agenta, ki mu zaupate, ki pozna razmere na trgu, vas lahko obvaruje pred marsikatero nevšečnostjo ali nepravilnostjo.
Kako prepoznati dobrega agenta?
Dobrih agentov na trgu je kar nekaj. Ampak kako prepoznati tistega, ki vam bo pomagal in bo upravičil svoje dobro ime in delo. 1. dober agent bo v vsakem trenutku vedel kakšne so razmere na trgu, in vam s tem realno ocenil, kakšna je vrednost vaše nepremičnine, četudi bo včasih to težko slišati in bi vi radi iztržili več. To ne pomeni, da bo ta isti agent uveljavljal svojo voljo. Na koncu ste vi tisti, ki določite končno ceno. A seveda vam lahko pri tem agent svetuje.
2. Dober agent ne bo le podal oglasa na portale in čakal, kaj se bo zgodilo. Dober agent, je tisti, ki ima svojo bazo ljudi, podjetih,… s katerimi sodeluje. Največ poslov se naredi mimo oglasov. Včasih namreč veš, da se bo ena stvar prodala, pa je na oglasu še ni. Vse te informacije dober agent ima.
3. Dober agent se vam bo vedno javil in vam stal ob strani vse od začetka do konca posla. Osebni pristop je ključ do skupnega uspeha med stranko in agentom. Agent si mora za stranko vzeti čas.
4. Dober agent mora preveriti zemljiško knjižno stanje, uproabna dovoljenja, etažno lastnino, lokacijsko informacijo in poskrbeti, da bo posel varen in dobro izpeljan.
Ste še vedno mnenja, da ne potebujete agenta?